13 de febr. 2016

Clima de Sri Lanka


Sri Lanka pot ser descrit com tropical i bastant càlid. La seva posició entre 5 i 10 latituds nord doten el país amb un clima tebi, moderat per vents d'oceà i humitat considerable.

El rang de temperatures va des de 16°C, a Nuwara Eliya, a les terres altes centrals (on es cobreix de neu o boira, el que pot ocórrer durant diversos dies en l'hivern) fins a 32°C a Trincomalee, a la costa del nord-est (on les temperatures poden aconseguir 38°C). La temperatura anual mitjana per al país en total fluctua entre 28 i 30°C. Les temperatures del dia i la nit poden variar de 4 a 7°C. Al gener, el mes més fresc, moltes persones porten abric a les terres altes i en altres parts.

El període més calorós precedeix a les pluges monsòniques de l'estiu. La pauta de la pluja és influïda pels vents de monsó de l'oceà Índic i la badia de Bengala, que troba els vessants de les terres altes centrals, ocasionant forts xàfecs en els vessants de muntanya i al sud-oest de l'illa.

Part dels vessants de sobrevent rep fins a 2500 mm de pluja per mes, però pel sotavent a l'est i al nord-est reben poca pluja. Ocorren ràfegues periòdiques i ciclons tropicals amb pluges i ennuvolats al sud-oest, al nord-est i parts orientals de l'illa. Entre desembre i març, els vents de monsó que vénen del nord-est, porten humitat de la badia de Bengala. La humitat és típicament més alta al sud-oest i les regions muntanyoses i depèn de les pautes estacionals de la pluja. A Colombo, per exemple, la humitat roman per sobre de 70% durant l'any, pujant a gairebé el 90% durant l'època monsònica, al juny. Anuradhapura experimenta només el 60% durant el monsó de març, però puja al 79% durant novembre i les pluges de desembre. A les terres altes, la humitat de dia a Kandy oscil·la generalment entre el 70 i el 79%.